Hibiscusthee is een minder bekende, maar toch ook heel smaakvolle thee met nuttige voordelen. Hibiscusthee is thee die je kunt maken door delen van de hibiscus plant, niet alle hibiscus planten zijn hier overigens voor geschikt, de hibiscus sabdariffa en de hibiscus sidensis worden hier het meest voor gebruikt, te laten trekken in kokend water. Het resultaat is een roodkleurige bittere, zurig smakende thee die iets of wat weg heeft van cranberrythee, vaak wordt hibiscusthee wat beter van smaak gemaakt met limoen, of wordt er honing toegevoegd. Hibiscusthee kan zowel koud als warm gedronken worden.
Pure Hibiscus - Thee.be
Hibiscusthee maken
Hibiscusthee wordt net weer even anders gemaakt dan andere soorten thee met verse producten. Voor hibiscusthee is het de bedoeling de bloemen te plukken als ze nog maar net helemaal open zijn, voor 1 kop thee is het het beste om twee bloemen te gebruiken, om een beetje in de buurt te komen van de gewenste smaaksensatie en volop gebruik te kunnen maken van de andere gunstige effecten. De bloemblaadjes moeten ook best wel lang trekken in pas gekookt water, namelijk 10 tot 15 minuten. Als je hibiscusthee dan mooi rood van kleur is, kun je de blaadjes er weer uit zeven, en heb je een mooi helder rood kopje thee, die perfect op smaak is. Hibiscus is overigens ook in een gedroogde variant verkrijgbaar. Deze is kwalitatief net zo goed, en uiteraard veel makkelijker en langer te bewaren, iets om over na te denken.
Pure Hibiscus - Thee.be
Is hibiscusthee gezond?
Hibiscusthee kent vele voordelen, waaronder dat het vol zit met antioxidanten, waardoor het bepaalde ziektes kan voorkomen. Hibiscusthee kan ook een gunstige invloed hebben op de bloeddruk en dan met name wanneer deze is verhoogd. Het is niet slim om hibiscusthee te nemen als je medicijnen gebruikt om de bloeddruk laag te houden want dit kan wisselwerking geven.
Hibiscusthee kan ook een gunstige invloed hebben op een te hoog cholesterol, maar hier is nog niet voldoende over bekend. Verder is het bewezen dat hibiscusthee een gunstige invloed kan hebben op de leverwaardes, het heeft dan met name een ontgiftend effect. Er wordt ook gedacht dat hibiscusthee een gunstige invloed kan hebben op het gewicht, hier is echter nog onvoldoende over bekend.
Er zijn ook wat onderzoeken verricht waaruit blijkt dat hibiscus de groei en verspreiding van kanker kan helpen verminderen. Dit is echter niet van toepassing op alle vormen van kanker, en er is ook nog niet voldoende onderzoek verricht om hier zonder meer vanuit te gaan. Hibiscusthee kan ook helpen bij bacteriële infecties, maar ook hier is nog niet voldoende onderzoek gedaan om hier volledig op te vertrouwen.
Hibiscusthee ook in grote hoeveelheden gezond.
Hibiscusthee kan zonder problemen in grote hoeveelheden worden gebruikt. Het is te drinken in koud, warm of lauw water. Er kan thee, limonade of ijsthee van gemaakt worden. Het is overigens ook een prima dorstlesser. Hoe langer je de blaadjes in water laat trekken, hoe sterker de smaak, maar dat is logisch. De rode bloemen worden soms gebruikt voor het op kleur brengen van voedsel.
Wanneer hibiscusthee wordt afgeraden
Hibiscusthee wordt afgeraden in de eerste drie maanden van de zwangerschap, en in de periode dat er borstvoeding wordt gegeven. Ook, zoals eerder gezegd is het niet verstandig hibiscusthee te drinken wanneer je medicijnen gebruikt tegen een hoge bloeddruk. Verder in alle andere gevallen kan het op geen enkele manier kwaad om dit kleurrijke drankje vaak te nuttigen.