De grieken en de romeinen hielden zich al bezig met het maken van saliethee. De plant waar deze thee van gemaakt wordt, werd in die tijd ook wel wonderplant genoemd, en had een mooie plek in bijna iedere tuin. Tegenwoordig wordt er in de bergen nog steeds volop salie geplukt om medicinale thee van te maken.
Iets meer informatie over de plant
Saliethee wordt van oorsprong gemaakt van blaadjes van de salie plant die ook wel Salvia Officinalis wordt genoemd. Salie staat synoniem voor redden of genezen en wordt daarom ook gebruik om te branden in smudge sticks. Salie is een kruidenplant die vooral voorkomt op berghellingen in mediterrane landen, de Balkan en afrika. Salie groeit het beste op kalkhoudende grond met een zonnig klimaat. Dat wil niet zeggen dat het in Nederland helemaal niet gekweekt kan worden. Het is namelijk gewoon verkrijgbaar als plantje of zaadje in het tuincentrum, en in sommige supermarkten tussen de groentes.
Saliethee, pure versneden salie Pure Sage - Thee.be
Samenstelling van saliethee
Saliethee bevalt vele nuttige vitamines, mineralen en antioxidanten. Antioxidanten helpen bij het beschermen tegen diverse ziektes. Saliethee heeft vele toepassingen waar het voor wordt gebruikt. Het wordt niet voor niets de wonderplant genoemd.
Is saliethee gezond?
Op deze vraag is maar een juist antwoord, namelijk jazeker, saliethee is gezond, en kent vele voordelen. Om te beginnen heeft saliethee een gunstige invloed op je cholesterol waardes. Heb je dus een iets te hoog cholesterol dan is het verstandig om enkele kopjes saliethee te nemen. Salie gebruiken bij het bereiden van het eten is ook een goed idee, omdat salie een gunstige invloed heeft op de spijsvertering, datzelfde is het geval met saliethee.
Salie staat er ook om bekend dat het een rustgevende werking heeft. In de middeleeuwen werd het om die reden meegekookt in de melk, maar ook saliethee heeft dezelfde werking, en daarnaast ook een kalmerende en stemmingsverbeterende werking. Salie wordt ook wel eens gebruikt tegen hoest en verkoudheid, omdat het slijmoplossend werkt, en ook verzachtend is bij een pijnlijke keel.
Het rozemarijnzuur in salie heeft een gunstige invloed op het behouden van een goed geheugen bij iemand met bijvoorbeeld alzheimer. Saliethee heeft ook een gunstige invloed op overgangsklachten dit omdat de fyto-oestrogenen in salie zorgen voor een betere hormoonbalans.
Saliethee, pure versneden salie Pure Sage - Thee.be
Theezakjes of verse saliethee
Net als vele andere verse theesoorten kun je saliethee zowel vers maken als met theezakjes. Voordeel van theezakjes ten opzichte van vers is dat het goedkoper is, makkelijker te bewaren, en je kunt van theezakjes op een makkelijkere manier saliethee maken. Natuurlijk is vers ook een optie, en qua smaak kan dat ook de voorkeur hebben, maar in principe is saliethee in een zakje gedroogde salie, en is er qua werking weinig verschil.
Kan salie kwaad?
Als je in verwachting bent of borstvoeding geeft moet je salie laten staan. Salie kan in grote hoeveelheden giftig zijn. Dit is niet het geval wanneer je er thee van trekt of als kruid gebruikt tijdens het bereiden van de maaltijd.
Het is echter wel zo dat het geadviseerd wordt om saliethee niet voor een langere periode achter elkaar dagelijks te drinken, omdat saliethee een plantengif stof bevalt die voor grote nadelen kan zorgen, je kunt namelijk verslaafd raken of zelfs gaan hallucineren. Ook bij epilepsie, maag en darmzweren en hormoonafhankelijke kankersoorten is saliethee niet aan te raden.