Matcha Poeder kiezen: waarop moet je letten?

Matcha thee wordt ook wel ‘superfood’ genoemd. Het bestaat uit een groene poeder dat wordt verwerkt in thee, waardoor het de naam ‘groene thee’ heeft gekregen. Deze groene poeder komt van de theestruiken die in Japan worden gekweekt, wat een arbeidsintensief werk is om de matcha poeder zo te krijgen zoals die wordt verkocht.

Matcha PoederDes te groener de kleur van de poeder is, des te hoger is de kwaliteit van de poeder. Dit uit zich dan weer in de hoeveelheid voedingsstoffen die het poeder bevat. Het zit namelijk vol antioxidanten, vitaminen (A, B, C en E) en mineralen. Ook bevat het de stof chlorofyl, dat ervoor zorgt dat ons bloed meer zuurstof kan opnemen. Vandaar dat het woord ‘superfood’ eraan gekoppeld kan worden.

Naast de hoeveelheid voedingsstoffen, ontspan je meer door de inname van de matcha en wordt je geheugen en concentratie verhoogd door de L-theanine die in de thee zit en in je lichaam dopamine en serotonine stof aanmaakt. Ook versterkt het ons immuunsysteem en ontgift het ons lichaam.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van matcha poeder?

Allereerst de kwaliteit. De enige echte matcha komt uit Japan. Mocht je zien dat de matcha uit een ander land is gekomen en daar is geproduceerd, dan kun je ervan uit gaan dat er sprake is van verminderde kwaliteit en dat het gaat om gewone groene theepoeder. Ook zal het minder voedingsstoffen bevatten dan de echte matcha poeder.

De smaak van Matcha Poeder

De echte matcha heeft een romige, subtiele zachte smaak in zich en smaakt niet bitter. Bitterheid ontstaat doordat er vaker achter elkaar geoogst wordt met de theestruiken. Dit zal in Japan dan ook niet voorkomen, maar in andere landen wel. Uiteraard gaat dit ook ten koste van de kwaliteit van het product.

Niet alleen de kwaliteit, maar ook de prijs is opvallend. Goede matcha is vaak duurder, omdat het productieproces erg arbeidsintensief is. Je bent er ongeveer €35,- aan kwijt. Qua prijs-kwaliteit voor matcha poeder vond ik deze Biologische verpakking matcha van 30 gram zowat het beste wat er te vinden was. Heb je een lagere prijs gezien? Dan is het raadzaam even naar de eigenschappen van de matcha te kijken. Deze eigenschappen kunnen toevoegde suikers zijn of andere stoffen, zoals kleurstoffen die zijn toegevoegd. Dit maakt het uiteraard al een stuk minder gezond om als thee te drinken en hierbij gaat het ook niet om de echte versie van het groene poeder, aangezien dit in zijn pure vorm wordt geproduceerd.

Matcha Poeder Kiezen

Zoals eerder genoemd bestaat matcha uit een felgroene kleur. Deze kleur ontstaat tijdens de productie, doordat ongeveer 4 weken voor het plukken, de bladeren worden afgedekt met een zwarte doek. Hierdoor maakt de struik meer chlorofyl aan dat zorgt voor de mooie groene kleur. Hoe groener de kleur, des te hoger is de kwaliteit die het poeder bevat en hoe meer voedingsstoffen erin zitten. Bij een bruine of gele kleur van de matcha, moet je het niet kopen, omdat dit duidt op slechte kwaliteit.

Als laatst te benoemen is dat het goed is de poeder in je hand te nemen alvorens je de aankoop doet. Is de kwaliteit goed, dan voel je een fijne en zachte poeder. De mindere kwaliteit bevat een meer korrelige substantie en is veel grover.

Kortom, de goedkopere matchapoeder is te herkennen uit een doffe poederkleur, het bevat een neutrale smaak en heeft minder voedingsstoffen in zich. De theestruik wordt niet in Japan geproduceerd en worden ook niet in de schaduw gezet, maar in de volle zon. Zo ontstaat ook de doffe kleur, omdat er minder chlorofyl stof aangemaakt wordt en dit dus minder voedingsstoffen bevat. Het is dus altijd raadzaam goed te kijken naar de eigenschappen van de poeder en de kleur, aangezien die al een goed beeld geven van wat je in huis haalt.