Matcha Capsules: is het even goed als matcha thee drinken?

Matcha is op het moment één van de meest populaire theesoorten die er zijn. Het groene poeder wordt gezien als een superfood en heeft enorm veel voordelen voor de gezondheid. Er zijn echter twee verschillende manieren om de thee binnen te krijgen: door hem te drinken of door het nemen van een matcha capsule. In dit artikel lees je wat matcha is, wat matcha capsules zijn en of het nemen van een matcha capsule net zo goed is als het drinken van matcha thee.

Matcha PoederWat is matcha?

Matcha is een poeder dat gemaakt wordt van verpulverde groene theeblaadjes. Oorspronkelijk komt de theesoort uit Japan, waar ze deze al jaren gebruiken in theeceremonies.

De theeplanten waarvan het poeder gemaakt wordt, worden twee weken voordat ze geoogst worden in de schaduw geplaatst. Hierdoor krijgen ze 90% minder licht. Om te compenseren voor dit licht, beginnen de planten met het aanmaken van extra bladgroen. Vervolgens worden de planten geoogst, gedroogd en daarna verpulverd tot het knalgroene poeder dat we matcha noemen.

Door de unieke manier waarop de planten worden verbouwd, is dit poeder een echte superfood. Matcha zit namelijk bomvol met antioxidanten, aminozuren, vitaminen, mineralen en vezels. Een aantal voordelen van matcha zijn:

  • Versterkt het immuunsysteem
  • Gaat veroudering tegen
  • Verkleint de kans op hart- en vaatziekten
  • Kan helpen met afvallen
  • Helpt bij het behouden van een normale bloedsuikerspiegel
  • Verbetert het geheugen en de concentratie
  • Heeft een kalmerende werking

Bovendien bevat matcha cafeïne, zo’n 30 mg per 100 ml. Dat is ongeveer een kwart van de hoeveelheid cafeïne die in koffie zit. In combinatie met de stof L-theanine die matcha bevat, zorgt dit voor een kalme en gelijkmatige energieboost die gezonder is dan die van de meeste andere cafeïne houdende middelen.

Matcha CapsulesWat zijn matcha capsules?

Matcha capsules zijn capsules die de perfecte dosis matcha bevatten om een positieve werking op de gezondheid te merken. Van de meeste capsules mogen er één tot vier per dag genomen worden. Je neemt ze gewoon tijdens of na de maaltijd in met water. Hierdoor merk je alle voordelen van matcha, zonder daadwerkelijk matcha thee te hoeven drinken.

De meeste matcha capsules zijn vrij van dierlijke producten en zijn dus geschikt voor vegetariërs en veganisten. Er bestaan ook matcha capsules waaraan extra ingrediënten zijn toegevoegd, zoals gember, kamille of brandnetel. Deze capsules bevatten hierdoor dus nog meer gezonde stoffen.

Zijn matcha capsules net zo goed als matcha thee?

Meestal wordt matcha geconsumeerd in de vorm van thee. Het poeder wordt dan gemengd met gekookt water en geroerd met een speciale matcha garde. Eventueel kan er ook melk aan toegevoegd worden. Op deze manier krijg je alle voedingsstoffen binnen die matcha te bieden heeft, terwijl je geniet van een heerlijk drankje. Er zijn echter veel mensen die niet houden van de smaak van matcha. Die kan omschreven worden als plantachtig, redelijk bitter, “umami” en wordt wel eens vergeleken met de smaak van spinazie. Daarom is het nemen van een capsule voor veel mensen een betere optie, aangezien je hierbij de smaak van de matcha niet proeft en toch alle gezonde stoffen binnenkrijgt.

Matcha Thee

Naast de smaak, is de tijd die het zetten van de thee kost voor sommige mensen ook een obstakel. Hierbij zijn matcha capsules ook de oplossing. Het nemen van een capsule is veel sneller gedaan dan het zetten van een kop thee, die je vervolgens ook nog op moet drinken. Zo’n capsule hoef je alleen maar even in te nemen met water, waardoor je dit makkelijk meerdere keren per dag kunt doen. Hierdoor krijg je dus in veel minder tijd de gewenste hoeveelheid matcha poeder binnen.

Het nemen van een matcha capsule is dus zeker net zo goed als het drinken van matcha thee. In sommige gevallen is het zelfs een betere optie, maar is dit geheel verschillend per persoon.